Crima cibernetică este forma de activitate criminală cu cea mai rapidă creștere și pare să vizeze un anumit segment al economiilor noastre. Potrivit celor mai recente cifre, impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori între 2013 și 2017, iar microîntreprinderile și IMM-urile – coloana vertebrală a economiei UE – sunt afectate în mod disproporționat de acest fenomen.
În ciuda faptului că IMM-urile sunt grupul cel mai vulnerabil la amenințarea tot mai mare reprezentată de atacurile cibernetice, IMM-urile sunt foarte rar conștiente de riscurile cu care se confruntă, nefiind pregătite pentru ele. În 2019, un raport din industrie a estimat că 66% dintre factorii de decizie seniori din întreprinderile mici cred că este puțin probabil să fie o țintă a criminalilor online (Keeper), în timp ce UNIPOL a calculat că 14% dintre IMM-uri sunt pregătite să abordeze amenințările cibernetice (2018). .
Comisia Europeană a recunoscut necesitatea stringentă de a dota microîntreprinderile și întreprinderile mici cu competențe și instrumente necesare pentru a aborda amenințările cibernetice, pentru a le face mai rezistente în caz de atacuri cibernetice. Nu numai că „lipsurile de competențe” deja „îngreunează IMM-urile”, dar se preconizează că acestea vor crește în viitor, până la punctul în care „Europa se va confrunta cu un deficit de competențe proiectat de 350.000 de profesioniști în securitate cibernetică până în 2022”.
Pe parcursul anului 2021, partenerii Cyber MSME au realizat un raport detaliat și foarte cuprinzător care a evidențiat:
● Starea de pregătire și conștientizare a IMM-urilor împotriva amenințărilor cibernetice
● Identificarea celor mai bune practici în ceea ce privește sprijinul IMM-urilor în domeniul securității cibernetice
● Alte recomandări în domeniul inovației și competitivității pentru sectorul privat
Principalele concluzii se referă la întârzierea generală a IMM-urilor din UE în ceea ce privește conștientizarea și pregătirea pentru a face față proliferării amenințărilor cibernetice, printre cele mai frecvente și „presante” provocări citate de literatură. Alte provocări structurale care subminează o mai mare pregătire a IMM-urilor includ, de asemenea, gradul de conștientizare scăzut al personalului cu privire la securitatea cibernetică, protecția inadecvată a informațiilor critice și sensibile, lipsa bugetului, lipsa specialiștilor IT și în securitate cibernetică dedicați și lipsa unor orientări adecvate în domeniul securității cibernetice specifice IMM-urilor.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați secțiunea de cartografiere a Platformei oficiale de resurse educaționale deschise a proiectului.