EN | PL | ES | IT | RO

Noutăți


about img

Consorțiul s-a alăturat primei întâlniri online a proiectului Cyber-MSME

Consorțiul s-a alăturat primei întâlniri online a proiectului Cyber-MSME – Securitate cibernetică pentru microîntreprinderi și IMM-uri, un proiect cofinanțat de Programul Erasmus +

Pe 10 decemberie 2020, Consorțiul s-a alăturat primei întâlniri online a proiectului Cyber-MSME – Securitate cibernetică pentru microîntreprinderi și IMM-uri, un proiect cofinanțat de Programul Erasmus + al Comisiei Europene, care reunește șase parteneri din 5 țări (Belgia, Italia, Polonia, România și Spania). Întâlnirea de start, găzduită de CTS Customized Training Solutions SP. ZO. O (CTS) ar fi trebui să aibă loc în Belgia, dar a fost replanificată în mediul online din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

Criminalitatea cibernetică prezintă cea mai rapidă creștere la nivelul activităților infracționale și pare să vizeze un anumit segment din punct de vedere economic. Conform celor mai recente cifre, impactul economic al criminalității informatice a crescut de 5 ori între 2012 și 2017, iar microîntreprinderile și IMM-urile – centrul economiei europene – sunt impactate în mod disproporționat de acest fenomen.

În ciuda faptului că IMM-urile reprezintă grupul cel mai vulnerabil în fața amenințării crescute reprezentată de atacurile cibernetice, IMM-urile sunt rareori conștiente de riscurile la care sunt expuse, nefiind deloc pregătite pentru ele. În 2019, un raport al industriei estimează că 66% dintre persoanele cu factor de decizie major în cadrul microîntreprinderilor cred că este puțin probabil să fie ținta atacurilor cibernetice (Keeper), în timp ce UNIPOL-ul a calculat că 14% dintre IMM-uri sunt pregătite să facă față amenințărilor cibernetice (2018).

Comisia Europeană a recunoscut nevoia stringentă de a dota microîntreprinderile și întreprinderile mici cu competențe și instrumente pentru a face față amenințărilor cibernetice, cu scopul de a le face mai rezistente în fața atacurilor cibernetice. Deficitul de competențe nu numai că pune piedici IMM-urilor, dar acest deficit va crește în viitor până în punctul în care „Europa se va confrunta cu un deficit din punct de vedere al competențelor de 350,000 de profesioniști în domeniul securității cibernetice până în anul 2022.”

Proiectul Cyber-MSME reprezintă un răspuns concret la această nevoie.

Proiectul Cyber-MSME va valorifica experiența acestui parteneriat pentru a oferi microîntreprinderilor și IMM-urilor soluții de training inovative și personalizate, precum și instrumente pentru aceste întreprinderi. În particular, partenerii vor desfășura următoarele activități:

a) Dezvoltarea platformei Cyber-MSME OER – un depozit de cunoștințe accesibil tuturor, gratuit, în modul complet Open Access, dezvoltată în diferite limbi străine (engleză, italiană, polonă, română, spaniolă)
b) Elaborarea unei metodologii pentru cartografiere trendurilor curente, a amenințărilor și oportunităților, precum și integrarea constatărilor într-un raport final pe baza căruia vor fi concepute cursurile și instrumentele
c) Definirea profilului profesional al expertului în securitate cibernetică la nivelul microîntreprinderilor și IMM-urilor, astfel încât să faciliteze găsirea unui echilibru cerere-ofertă: întreprinderile sunt în căutare de experți în securitate cibernetică, ceea ce oferă o oportunitate excelentă de angajare pentru tineri
d) Dezvoltarea cursurilor și instrumentelor operaționale personalizate în funcție de nevoile microîntreprinderilor și IMM-urilor
e) Livrarea cursurilor către 150 de grupuri-țintă și colectarea feedback-ului pentru a îmbunătăți materialul creat
f) Elaborarea procedurilor pentru a facilita adoptarea IMM-urilor cibernetice, astfel încât să susțină rezultatele proiectelor dincolo de co-finanțarea Erasmus și să extindă impactul acestora

CONSORȚIU


team img
team img
team img



team img
team img
team img
Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, acesta reflectând doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru folosirea informației incluse.
Descriere legală – licență Creative Commons:
Materialele publicate pe site-ul web al proiectului CyberMSME sunt clasificate drept Resurse Educaționale Deschise (OER) și pot fi liber (fără permisiunea creatorilor acestora): descărcate, utilizate, reutilizate, copiate, adaptate și partajate de utilizatori, cu informații despre sursă. de originea lor.